NJSZT-WFSZ
Kiemelt támogatók
Axelero Adatpark Craftcore G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu LAAZ Szolgáltató Betéti Társaság International PHP Magazine Trans-Europe Kft. Weblabor WEB-SERVER
phpHOST Wish Internet Consulting webthiNgs LevitatorMedia
Jó volt, szép volt.

PROGRAM időrendi tematikus

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A magyar előadásokat, a gyakorlatias bemutatókat, a beszélgetést és az angol előadásokat különböző színekkel jelöltük. A sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek már a fóliák is. A többi programponthoz folyamatosan jelentetjük meg a letölthető prezentációkat, amint megérkeznek hozzánk.


Xaraya vs Drupal programozói szemmel

Az előadásban két portálrendszert közelről vizsgálunk meg – a tavalyi CMS maraton felhasználói hozzáállással szemben elsősorban programozói szempontból. Megnézzük, hogy mennyire lehet a tartalomkezelési funkciók mellett fejlesztő keretrendszerként is használni két megoldást: a Drupalt és a Nuke rendszerek új generációját a Xarayát.

Gyakorlati oldalról vizsgáljuk meg a portálrendszer-funkciók megvalósításait:

  • a portál felépítése: hogyan és milyen úton jut el a saját modulunk futtatásához, és miként tudjuk ezt az utat befolyásolni
  • modul címzése és meghívása
  • adatbázis-kezelés, adatabsztrakciós réteg
  • jogrendszer és felhasználókezelés
  • megjelenítés elválasztása a kódtól, template
  • bemenet és kimenet kezelése
  • kapcsolat meglévő modulokkal, hurkok (kampók)
  • hibakezelés és loggolás
  • a keretrendszerek plusz szolgáltatásai

Az előadás nem akar ítéletet hozni arról, hogy melyik rendszer a jobb, inkább a megvalósítási módokat szeretné vizsgálni, illetve azokat az ötleteket és tanulságokat, amelyeket későbbi munkák során is hasznosíthatunk, akár saját megoldások fejlesztéséhez is.

Az előadás fóliái S5 formátumban elérhetőek.

Elek Márton

Elek Márton fotója Több mint hat éve PHP programozó, elsősorban adatbázis-kezelők és portálok megvalósításával foglalkozik, egyrészt nyílt forrású rendszerek átalakításával, bővítésével, másrészt saját portálrendszer fejlesztésével. Az Anzix.NET webstúdió tervezője és programozója. E mellett az ELTE-BTK-n tanul észt és magyar szakon, az utóbbin a Bölcsészettudományi Informatika Önálló Program keretében XML alapú hálózati kritikai kiadásokkal foglalkozik. Szabadidejében leginkább valahol messze szeretne lenni.


Adatbázisok

Általános webfejlesztés

Biztonság

Fejlesztés PHP-vel

Kódkönyvtárak, keretrendszerek

Módszertanok

Tartalomkezelés