NJSZT-WFSZ
Kiemelt támogatók
Axelero Adatpark Craftcore G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu LAAZ Szolgáltató Betéti Társaság International PHP Magazine Trans-Europe Kft. Weblabor WEB-SERVER
phpHOST Wish Internet Consulting webthiNgs LevitatorMedia
Jó volt, szép volt.

PROGRAM időrendi tematikus

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A magyar előadásokat, a gyakorlatias bemutatókat, a beszélgetést és az angol előadásokat különböző színekkel jelöltük. A sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek már a fóliák is. A többi programponthoz folyamatosan jelentetjük meg a letölthető prezentációkat, amint megérkeznek hozzánk.


Tervezési minták és a PHP 5

A mai programozásban, webfejlesztésben a legelterjedtebb az objektumorientált szemléletmód. Az objektumközpontú programozásnak gazdag szakirodalma van, viszont keveset hallani a tervezési mintákról, amelyek a korábbi (akár mások által gyűjtött) tapasztalatok újrafelhasználását teszik lehetővé. Így rugalmasabban módosítható és könnyebben átlátható szerkezetet kapunk.

A tervezési minták egyik első példája a Modell-View-Controller, amely az alkalmazás (adat)modelljét, a megjelenítést, és a vezérlő logikát teljesen szétválasztja. Természetesen webfejlesztésnél is érdemes ezt a logikát követni, hiszen így ugyanazt a kódot (esetleg minimális változtatással) több különböző honlap fejlesztésénél is felhasználhatjuk. Másrészt ugyanazt a tartalmat hagyományos webes, nyomtatásra alkalmasabb vagy éppen RSS szintaxis szerint is nyújthatjuk, mindössze a nézet megváltoztatásával.

A Singleton minta egyszerű módja annak, hogy garantáljuk: az osztályból csak egy példányt lehessen létrehozni. Hasznos például, ha a Controller osztályból véletlenül sem tudunk több példányt létrehozni. A Factory minta lehetővé teszi, hogy az osztályok példányosítását rugalmasan kezeljük. Csak futás közben dől el, hogy az objektum az ős, vagy valamelyik leszármazottjának lesz-e a példánya. Így például könnyen kezelhetők a különböző megjelenítési nézetek.

Az előadás fóliái Microsoft Powerpoint és PDF formátumban elérhetőek.

Nagy Gusztáv

Nagy Gusztáv fotója Tizenhat éve foglalkozik programozással, először hobbi szinten, majd programozó matematikus hallgatóként, hét éve pedig oktatóként. Több mint húsz programozási nyelv logikájával és szintaktikájával ismerkedett meg eddig. Négy éve tanít a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán, elsősorban C/C++ és Java programozási nyelveket. Az objektumorientált programozással, a programozás elméletével, és a webfejlesztéssel – a tervezési módszerektől a szabványos és ergonómikus (használható) oldalkialakításig – kutatóként is foglalkozik. Honlapja a nagygusztav.hu címen érhető el.


Adatbázisok

Általános webfejlesztés

Biztonság

Fejlesztés PHP-vel

Kódkönyvtárak, keretrendszerek

Módszertanok

Tartalomkezelés