NJSZT-WFSZ
Kiemelt támogatók
Axelero Adatpark Craftcore G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu LAAZ Szolgáltató Betéti Társaság International PHP Magazine Trans-Europe Kft. Weblabor WEB-SERVER
phpHOST Wish Internet Consulting webthiNgs LevitatorMedia
Jó volt, szép volt.

PROGRAM időrendi tematikus

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A magyar előadásokat, a gyakorlatias bemutatókat, a beszélgetést és az angol előadásokat különböző színekkel jelöltük. A sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek már a fóliák is. A többi programponthoz folyamatosan jelentetjük meg a letölthető prezentációkat, amint megérkeznek hozzánk.


Elérhetőség, mint eszköz a világ megmentésére

A webet nem csak olyan emberek böngészik, akik rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyekkel a többség. Vannak vakok, gyengénlátók, mozgássérültek is az interneten. Ez az előadás nem kevesebbre vállalkozik, minthogy összefoglalja azokat az ismereteket, szabályokat, melyek az elérhető weblapok tervezéséhez szükségesek.

Ismertek bizonyos szabványok az elérhetőséggel kapcsolatban (W3C WAI/WCAG, Sec508...), de sajnos a fejlesztők még nem veszik eléggé komolyan ezeket, és nem is alkalmazkodnak az azokban leírtakhoz. Ennek főleg félreértésekben találhatjuk az okát. S ha már a félreértéseknél tartunk, az elérhető oldalak tervezésével kapcsolatban számtalan olyan tévhit keletkezett, amelynek nem sok alapja van (pl. a táblázatos szerkezet nem elérhető). Ezeket a tévhiteket is szükséges eloszlatni.

Ha egy weblap eleget tesz az elérhetőségi elvárásoknak az nem csupán azoknak a felhasználóknak jó, akik valamilyen képesség hiányában interneteznek, hanem bizonyos területeken is nagy segítségére lehet a látogatóknak (pl. ha laptopot használnak, vagy más speciális esetben). Sőt a keresőmotorok (mint amilyen a Google) is könnyebben indexelik az elérhetővé tett webhelyeket.

Szóbakerül, hogy miként lehet elérhető oldalakat generálni a PHP segítségével (ezt néhány példával bemutatjuk). Megvizsgáljuk, hogy miként lehet a már meglévő sablonokat átalakítani elérhetővé és megfogalmazzuk azokat az ajánlásokat, amelyek a fejlesztéshez adnak hathatós segítséget és amelyek egységessé tehetik elérhető webhelyeinket (pl. mi legyen az accesskey, tabindex stb.).

Károly György Tamás

Károly György Tamás fotója Szabadúszó webdesigner. 1993-ban kezdett weblapokat tervezni hobbiból, ma már ez a fő tevékenysége. A tavalyi PHP konferencián előadóként a Perl és PHP különbségeiről és párhuzamairól adott elő. Jelenleg a weboldalak elérhetőségét tartja a legfontosabb ügynek a webes programozás területei közül. 2004-ben több vak programozó segítségével ismerkedett meg a vakbarát oldalak készítésének menetével, és végzett kutatásokat mozgássérültek internethasználatával kapcsolatban. Az eredmények ismeretében úgy döntött megtanulja az elérhetőséghez szükséges szabályokat és tovább tanulmányozza azokat a lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a hátránnyal élők webes böngészését. Honlapja a kgyt.hu címen található.


Adatbázisok

Általános webfejlesztés

Biztonság

Fejlesztés PHP-vel

Kódkönyvtárak, keretrendszerek

Módszertanok

Tartalomkezelés