NJSZT-WFSZ
Kiemelt támogatók
Axelero Adatpark Craftcore G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu LAAZ Szolgáltató Betéti Társaság International PHP Magazine Trans-Europe Kft. Weblabor WEB-SERVER
phpHOST Wish Internet Consulting webthiNgs LevitatorMedia
Jó volt, szép volt.

PROGRAM időrendi tematikus

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A magyar előadásokat, a gyakorlatias bemutatókat, a beszélgetést és az angol előadásokat különböző színekkel jelöltük. A sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek már a fóliák is. A többi programponthoz folyamatosan jelentetjük meg a letölthető prezentációkat, amint megérkeznek hozzánk.


Beszélgetés a webes programozás vakokat érintő kérdéseiről

Beszélgetésünk során szót ejtünk az elérhetőség fontosságáról és arról, hogy egy vak számára mit jelent az, amikor egy oldal nem elérhető. Zsolt beszámol arról, hogy a PHP, mint eszköz hogyan vált az ő eszköztárának is részévé. Elmondja tapasztalatait a PHP tanulás során.

A vezérfonalat a vakok által használt beszélőprogram bemutatása adja, amely során fő célunk a fejlesztők számára megvilágítani, hogy egy ilyen program nem csupán felolvassa a weboldalakat, hanem számtalan funkciójával könnyíti meg a böngészést, ha a weblap fel van készítve az elérhetőségi normák segítségével – és egyébként is.

Beszélgetésünkben kitérünk arra a problémára, hogy a vakoknak miért nehézkes a linux használata, és megfogalmazzuk azokat a követelményeket, amelyek egy hiánypótló szoftver kifejlesztésénél a felhasználók igényeit képviselik.

Károly György Tamás

Károly György Tamás fotója Szabadúszó webdesigner. 1993-ban kezdett weblapokat tervezni hobbiból, ma már ez a fő tevékenysége. A tavalyi PHP konferencián előadóként a Perl és PHP különbségeiről és párhuzamairól adott elő. Jelenleg a weboldalak elérhetőségét tartja a legfontosabb ügynek a webes programozás területei közül. 2004-ben több vak programozó segítségével ismerkedett meg a vakbarát oldalak készítésének menetével, és végzett kutatásokat mozgássérültek internethasználatával kapcsolatban. Az eredmények ismeretében úgy döntött megtanulja az elérhetőséghez szükséges szabályokat és tovább tanulmányozza azokat a lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a hátránnyal élők webes böngészését. Honlapja a kgyt.hu címen található.

Torma Zsolt

Torma Zsolt fotója Vak programozó. Jelenleg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon dolgozik, rendszergazdaként. Munkájának elvégzéséhez elengedhetetlen eszköz egy úgynevezett képernyőolvasó program, melynek neve JAWS. E programnak már két verziója is elérhető magyar nyelven, Zsolt a honosítási projekt informatikai vezetője. Mindkét munkájához szorosan kapcsolódik az internet, a PHP, s tekintve, hogy látássérült, az oldalak fogyatékosok számára történő kialakítása.


Adatbázisok

Általános webfejlesztés

Biztonság

Fejlesztés PHP-vel

Kódkönyvtárak, keretrendszerek

Módszertanok

Tartalomkezelés