NJSZT-WFSZ
Kiemelt támogatók
Axelero Adatpark Craftcore G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu LAAZ Szolgáltató Betéti Társaság International PHP Magazine Trans-Europe Kft. Weblabor WEB-SERVER
phpHOST Wish Internet Consulting webthiNgs LevitatorMedia
Jó volt, szép volt.

PROGRAM időrendi tematikus

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A magyar előadásokat, a gyakorlatias bemutatókat, a beszélgetést és az angol előadásokat különböző színekkel jelöltük. A sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek már a fóliák is. A többi programponthoz folyamatosan jelentetjük meg a letölthető prezentációkat, amint megérkeznek hozzánk.


A WSDM weboldal-tervezési módszer a gyakorlatban

A webfejlesztés gyakorlatára sokszor a káosz jellemző. Ad-hoc jelleggel, koncepció és tervezés nélkül készülnek oldalak. Ennek egyik oka, hogy a fejlesztők egy része nem ismer olyan módszert vagy módszertant, amely végigvezetné egy honlap fejlesztésének folyamatán. Így tehát hasznos, ha megismerkedünk ezekkel.

A weboldal-tervezési módszerek közül a Web Site Design Method több szempontból is kiemelkedőnek tűnik, érdemes tehát ezzel megismerkedni. A tervezés elsősorban diagramok rajzolását jelenti. A folyamat közbeni dokumentáláshoz a legismertebb eszközt, az UML-t érdemes alkalmazni. A WSDM kiemelkedő tulajdonsága a felhasználó-központú megközelítés. Így a folyamat első lépéseként a felhasználó modellezés kerül sorra. Ennek folyamán azonosíthatjuk a felhasználók osztályait, de az egyedi jellemzőit is. Szorosan kapcsolódóan az egyes felhasználók használati eseteit is érdemes azonosítani.

A fogalmi tervezés során a honlap szerkezetében használt fogalmakat és azok kapcsolatait azonosítjuk. Itt a használati eset diagramon azonosított kapcsolódási pontokat és a honlap belső szerkezetét már egyben kezelhetjük. Ennek gyakorlati eszköze az UML osztálydiagram alkalmazása.

Utolsó lépésként a navigációs tervezést érdemes elvégezni. Itt a felhasználó lehetséges bejárási útjait tervezhetjük meg, nem elhanyagolva a navigációs lépések feltételeinek megfogalmazását sem. E lépés dokumentálásához az UML állapotgép-nézetét használhatjuk. A WSDM tervezési módszer tehát addig a lépésig vezet el, ahol a konkrét megvalósítás kezdődik. Egy alaposan átgondolt, precízen megtervezett szerkezet alapján a kódolás is egyszerűsödik. Ez tehát a módszer előnye.

Az előadás fóliái Microsoft Powerpoint és PDF formátumban elérhetőek.

Nagy Gusztáv

Nagy Gusztáv fotója Tizenhat éve foglalkozik programozással, először hobbi szinten, majd programozó matematikus hallgatóként, hét éve pedig oktatóként. Több mint húsz programozási nyelv logikájával és szintaktikájával ismerkedett meg eddig. Négy éve tanít a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán, elsősorban C/C++ és Java programozási nyelveket. Az objektumorientált programozással, a programozás elméletével, és a webfejlesztéssel – a tervezési módszerektől a szabványos és ergonómikus (használható) oldalkialakításig – kutatóként is foglalkozik. Honlapja a nagygusztav.hu címen érhető el.


IdőProgrampont
8:00 8:50 Regisztráció
8:50 9:00 Megnyitó
9:00 9:45
*
Derick Rethans
Dominating the World
*
Négyesi Károly
Amikor a 0.0 nem 0 – avagy az SQLite-ról
*
Nagy Gusztáv
A WSDM weboldal-tervezési módszer a gyakorlatban
9:45 10:00 Szünet
10:00 10:45
*
Lukas Smith
How about some PEAR for you?
*
Kiss-Tóth Marcell
Flash és PHP? De még mennyire!
*
Kovács Zsolt
Az információvédelem
10:45 11:00 Szünet
11:00 11:45
*
Derick Rethans
Speeding up PHP applications
*
Bártházi András
Diszkrét JavaScript
*
Mocsnik Norbert
Példák PEAR osztályok használatára
11:45 13:15 Ebédszünet, közösségi találkozók
13:15 13:45
*
Szántó Ádám
Számítógép által generált adatbázis adminisztrációs felületek
Károly György Tamás, Torma Zsolt
Beszélgetés a webes programozás vakokat érintő kérdéseiről
*
Török Gábor
AdoDB a gyakorlatban
13:45 14:00 Szünet
14:00 14:45
*
Nagy Gusztáv
Tervezési minták és a PHP 5
Károly György Tamás
Elérhetőség, mint eszköz a világ megmentésére
*
Ámon Tamás
Drupális Internet Áruház
14:45 15:00 Szünet
15:00 15:45
*
Lukas Smith
"Database abstraction, no thanks!"
*
Török Gábor
DB_NestedSet, avagy többszintű tartalomkezelés hatékonyan
*
Nováki Szilárd
Objektum-relációs leképezés PHP-ben
15:45 16:00 Szünet
16:00 16:45
*
Bártházi András
A CSS ereje
*
Elek Márton
Xaraya vs Drupal programozói szemmel
*
Mocsnik Norbert
A WACT moduláris keretrendszer bemutatása
16:45 17:00 Szünet
17:00 17:30 Eredményhirdetés, ajándéksorsolás, zárás