NJSZT-WFSZ
Kiemelt támogatók
Axelero Adatpark Craftcore G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu LAAZ Szolgáltató Betéti Társaság International PHP Magazine Trans-Europe Kft. Weblabor WEB-SERVER
phpHOST Wish Internet Consulting webthiNgs LevitatorMedia
Jó volt, szép volt.

PROGRAM időrendi tematikus

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A magyar előadásokat, a gyakorlatias bemutatókat, a beszélgetést és az angol előadásokat különböző színekkel jelöltük. A sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek már a fóliák is. A többi programponthoz folyamatosan jelentetjük meg a letölthető prezentációkat, amint megérkeznek hozzánk.


Elérhetőség, mint eszköz a világ megmentésére

A webet nem csak olyan emberek böngészik, akik rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyekkel a többség. Vannak vakok, gyengénlátók, mozgássérültek is az interneten. Ez az előadás nem kevesebbre vállalkozik, minthogy összefoglalja azokat az ismereteket, szabályokat, melyek az elérhető weblapok tervezéséhez szükségesek.

Ismertek bizonyos szabványok az elérhetőséggel kapcsolatban (W3C WAI/WCAG, Sec508...), de sajnos a fejlesztők még nem veszik eléggé komolyan ezeket, és nem is alkalmazkodnak az azokban leírtakhoz. Ennek főleg félreértésekben találhatjuk az okát. S ha már a félreértéseknél tartunk, az elérhető oldalak tervezésével kapcsolatban számtalan olyan tévhit keletkezett, amelynek nem sok alapja van (pl. a táblázatos szerkezet nem elérhető). Ezeket a tévhiteket is szükséges eloszlatni.

Ha egy weblap eleget tesz az elérhetőségi elvárásoknak az nem csupán azoknak a felhasználóknak jó, akik valamilyen képesség hiányában interneteznek, hanem bizonyos területeken is nagy segítségére lehet a látogatóknak (pl. ha laptopot használnak, vagy más speciális esetben). Sőt a keresőmotorok (mint amilyen a Google) is könnyebben indexelik az elérhetővé tett webhelyeket.

Szóbakerül, hogy miként lehet elérhető oldalakat generálni a PHP segítségével (ezt néhány példával bemutatjuk). Megvizsgáljuk, hogy miként lehet a már meglévő sablonokat átalakítani elérhetővé és megfogalmazzuk azokat az ajánlásokat, amelyek a fejlesztéshez adnak hathatós segítséget és amelyek egységessé tehetik elérhető webhelyeinket (pl. mi legyen az accesskey, tabindex stb.).

Károly György Tamás

Károly György Tamás fotója Szabadúszó webdesigner. 1993-ban kezdett weblapokat tervezni hobbiból, ma már ez a fő tevékenysége. A tavalyi PHP konferencián előadóként a Perl és PHP különbségeiről és párhuzamairól adott elő. Jelenleg a weboldalak elérhetőségét tartja a legfontosabb ügynek a webes programozás területei közül. 2004-ben több vak programozó segítségével ismerkedett meg a vakbarát oldalak készítésének menetével, és végzett kutatásokat mozgássérültek internethasználatával kapcsolatban. Az eredmények ismeretében úgy döntött megtanulja az elérhetőséghez szükséges szabályokat és tovább tanulmányozza azokat a lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a hátránnyal élők webes böngészését. Honlapja a kgyt.hu címen található.


IdőProgrampont
8:00 8:50 Regisztráció
8:50 9:00 Megnyitó
9:00 9:45
*
Derick Rethans
Dominating the World
*
Négyesi Károly
Amikor a 0.0 nem 0 – avagy az SQLite-ról
*
Nagy Gusztáv
A WSDM weboldal-tervezési módszer a gyakorlatban
9:45 10:00 Szünet
10:00 10:45
*
Lukas Smith
How about some PEAR for you?
*
Kiss-Tóth Marcell
Flash és PHP? De még mennyire!
*
Kovács Zsolt
Az információvédelem
10:45 11:00 Szünet
11:00 11:45
*
Derick Rethans
Speeding up PHP applications
*
Bártházi András
Diszkrét JavaScript
*
Mocsnik Norbert
Példák PEAR osztályok használatára
11:45 13:15 Ebédszünet, közösségi találkozók
13:15 13:45
*
Szántó Ádám
Számítógép által generált adatbázis adminisztrációs felületek
Károly György Tamás, Torma Zsolt
Beszélgetés a webes programozás vakokat érintő kérdéseiről
*
Török Gábor
AdoDB a gyakorlatban
13:45 14:00 Szünet
14:00 14:45
*
Nagy Gusztáv
Tervezési minták és a PHP 5
Károly György Tamás
Elérhetőség, mint eszköz a világ megmentésére
*
Ámon Tamás
Drupális Internet Áruház
14:45 15:00 Szünet
15:00 15:45
*
Lukas Smith
"Database abstraction, no thanks!"
*
Török Gábor
DB_NestedSet, avagy többszintű tartalomkezelés hatékonyan
*
Nováki Szilárd
Objektum-relációs leképezés PHP-ben
15:45 16:00 Szünet
16:00 16:45
*
Bártházi András
A CSS ereje
*
Elek Márton
Xaraya vs Drupal programozói szemmel
*
Mocsnik Norbert
A WACT moduláris keretrendszer bemutatása
16:45 17:00 Szünet
17:00 17:30 Eredményhirdetés, ajándéksorsolás, zárás