NJSZT-WFSZ
Kiemelt támogatók
Axelero Adatpark Craftcore G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu LAAZ Szolgáltató Betéti Társaság International PHP Magazine Trans-Europe Kft. Weblabor WEB-SERVER
phpHOST Wish Internet Consulting webthiNgs LevitatorMedia
Jó volt, szép volt.

PROGRAM időrendi tematikus

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A magyar előadásokat, a gyakorlatias bemutatókat, a beszélgetést és az angol előadásokat különböző színekkel jelöltük. A sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek már a fóliák is. A többi programponthoz folyamatosan jelentetjük meg a letölthető prezentációkat, amint megérkeznek hozzánk.


Beszélgetés a webes programozás vakokat érintő kérdéseiről

Beszélgetésünk során szót ejtünk az elérhetőség fontosságáról és arról, hogy egy vak számára mit jelent az, amikor egy oldal nem elérhető. Zsolt beszámol arról, hogy a PHP, mint eszköz hogyan vált az ő eszköztárának is részévé. Elmondja tapasztalatait a PHP tanulás során.

A vezérfonalat a vakok által használt beszélőprogram bemutatása adja, amely során fő célunk a fejlesztők számára megvilágítani, hogy egy ilyen program nem csupán felolvassa a weboldalakat, hanem számtalan funkciójával könnyíti meg a böngészést, ha a weblap fel van készítve az elérhetőségi normák segítségével – és egyébként is.

Beszélgetésünkben kitérünk arra a problémára, hogy a vakoknak miért nehézkes a linux használata, és megfogalmazzuk azokat a követelményeket, amelyek egy hiánypótló szoftver kifejlesztésénél a felhasználók igényeit képviselik.

Károly György Tamás

Károly György Tamás fotója Szabadúszó webdesigner. 1993-ban kezdett weblapokat tervezni hobbiból, ma már ez a fő tevékenysége. A tavalyi PHP konferencián előadóként a Perl és PHP különbségeiről és párhuzamairól adott elő. Jelenleg a weboldalak elérhetőségét tartja a legfontosabb ügynek a webes programozás területei közül. 2004-ben több vak programozó segítségével ismerkedett meg a vakbarát oldalak készítésének menetével, és végzett kutatásokat mozgássérültek internethasználatával kapcsolatban. Az eredmények ismeretében úgy döntött megtanulja az elérhetőséghez szükséges szabályokat és tovább tanulmányozza azokat a lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a hátránnyal élők webes böngészését. Honlapja a kgyt.hu címen található.

Torma Zsolt

Torma Zsolt fotója Vak programozó. Jelenleg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon dolgozik, rendszergazdaként. Munkájának elvégzéséhez elengedhetetlen eszköz egy úgynevezett képernyőolvasó program, melynek neve JAWS. E programnak már két verziója is elérhető magyar nyelven, Zsolt a honosítási projekt informatikai vezetője. Mindkét munkájához szorosan kapcsolódik az internet, a PHP, s tekintve, hogy látássérült, az oldalak fogyatékosok számára történő kialakítása.


IdőProgrampont
8:00 8:50 Regisztráció
8:50 9:00 Megnyitó
9:00 9:45
*
Derick Rethans
Dominating the World
*
Négyesi Károly
Amikor a 0.0 nem 0 – avagy az SQLite-ról
*
Nagy Gusztáv
A WSDM weboldal-tervezési módszer a gyakorlatban
9:45 10:00 Szünet
10:00 10:45
*
Lukas Smith
How about some PEAR for you?
*
Kiss-Tóth Marcell
Flash és PHP? De még mennyire!
*
Kovács Zsolt
Az információvédelem
10:45 11:00 Szünet
11:00 11:45
*
Derick Rethans
Speeding up PHP applications
*
Bártházi András
Diszkrét JavaScript
*
Mocsnik Norbert
Példák PEAR osztályok használatára
11:45 13:15 Ebédszünet, közösségi találkozók
13:15 13:45
*
Szántó Ádám
Számítógép által generált adatbázis adminisztrációs felületek
Károly György Tamás, Torma Zsolt
Beszélgetés a webes programozás vakokat érintő kérdéseiről
*
Török Gábor
AdoDB a gyakorlatban
13:45 14:00 Szünet
14:00 14:45
*
Nagy Gusztáv
Tervezési minták és a PHP 5
Károly György Tamás
Elérhetőség, mint eszköz a világ megmentésére
*
Ámon Tamás
Drupális Internet Áruház
14:45 15:00 Szünet
15:00 15:45
*
Lukas Smith
"Database abstraction, no thanks!"
*
Török Gábor
DB_NestedSet, avagy többszintű tartalomkezelés hatékonyan
*
Nováki Szilárd
Objektum-relációs leképezés PHP-ben
15:45 16:00 Szünet
16:00 16:45
*
Bártházi András
A CSS ereje
*
Elek Márton
Xaraya vs Drupal programozói szemmel
*
Mocsnik Norbert
A WACT moduláris keretrendszer bemutatása
16:45 17:00 Szünet
17:00 17:30 Eredményhirdetés, ajándéksorsolás, zárás