Kiemelt támogatók
Interware Internet Szolgáltató Rt Senorg Hungary Rt. Colossal Rendezvénytechnikai Szolgáltató Kft. G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu Pentaschool Oktatási Központ International PHP Magazine Sprint Computer Kft. Weblabor

Média támogatók
Fix.TV Hobby Rádió
LevitatorMedia phpHOST
Jó volt, szép volt.

PROGRAM

Az alábbiakban a lezajlott konferencia programja olvasható. A táblázatban kék színnel szerepelnek a gyakorlatiasabb programpontok, a sarkokban található csillagok jelzik azokat az előadásokat és bemutatókat, melyekhez elérhetőek a fóliák is.


PEAR - a PHP gyümölcse

A PEAR (PHP Extension and Application Repository) egy egységes kódgyűjtemény a PHP nyelven programozók részére. A különböző célokat szolgáló kódrészletek nem szétszórva, hanem egységesen, összegyűjtve találhatók meg segítségével, a kódok elérhetőségi egységei a csomagok. A folyamatosan növekvő létszámú fejlesztői csapatnak köszönhetően a legkülönfélébb csomagok állnak rendelkezésre a gyorsítótárazástól az adatbáziskezelésen át a HTML sablonokig.

Az előadás – melyhez két gyakorlati bemutató is kapcsolódik –, bemutatja a PEAR csomagjainak szerkezetét és a csomagok kezelésére kialakított rendszert, melyen keresztül szerverünkre telepíthetjük a kívánt kódokat. Szó esik a csomagok belső szerkezetéről, és azt is megtudhatjuk, hogy hova fordulhatunk, ha valami nem úgy működik, ahogy elvárjuk.

Webes alkalmazásfejlesztés PEAR csomagokkal

A gyakorlati bemutatón felhasználó-azonosítást lehetővé tevő, adatbázisokkal kapcsolatos, HTTP protokollon kommunikáló, HTML kimeneti formátumot generáló, a képekkel való munkát megkönnyítő, valamint a nemzetköziesítést elősegítő és emailek kiküldését egyszerűvé tevő csomagok kerülnek bemutatásra. Ezek bevetésével jelentősen lerövidíthetjük egy-egy projekt fejlesztési idejét, hiszen általánosan előforduló problémáink megoldását segítik.

Hatékony fejlesztést segítő további PEAR csomagok

A PEAR gyorsítótárainak használata, sebességmérés, konfigurációs állományok egyszerű kezelése, munka dátummal és idővel, műveletek fájlokkal objektumorientált környezetben, fájlformátumok, naplózás, hálózatkezelés, valamint XML lehetőségek a bemutató témája.

Mocsnik Norbert

arckép Tizenkét éve, egészen fiatalon került kapcsolatba az informatikával. Nyolc éve programozik, négy éve fejleszt PHP nyelven. Szabadúszó webfejlesztőként a szoros határidők betartása, és az ügyfelek elégedettségének fokozása érdekében egyre nagyobb igényt érzett előre elkészített, minőségi csomagok iránt. Így került kapcsolatba 2003 januárjában a PEAR-rel, és azóta többféle módon is részt vesz a nyílt forrású projektben. A hibajelentéseken és folt-készítéseken, levelezőlistán keresztüli támogatáson kívül a PEAR kézikönyv egyetlen magyar fordítója. Saját bevallása szerint előszeretettel használja a különböző csomagokat saját projektjeiben is, ezáltal megbízóinak magas színvonalú, biztonságos alkalmazásokat fejleszt, a legrövidebb határidők mellett. Mindig nyitott új, alvállalkozói rendszerben végzett megbízásokra, szívesen dolgozik együtt más fejlesztőkkel, és tervezőkkel. Bővebb információ saját weboldalán.


IdőProgrampont
8:30 10:00 Regisztráció
10:00 10:05 Megnyitó
10:05 11:05
*
Heilig Szabolcs, Hojtsy Gábor, Illés Szabolcs, Palócz István
CMS Maraton
11:05 11:30
*
Kolman Nándor
A PHP 5 újdonságai
*
Bóna László Márton
Objektum-orientált programozás a gyakorlatban
11:30 11:50
*
Ercsey Balázs
Zenetár a webszerverünkön, avagy XML használata a PHP 5-ben
11:50 12:05 Szünet
12:05 12:45 Mocsnik Norbert
PEAR - a PHP gyümölcse
*
Horváth Zoltán
Fejlesztés PHP-Nuke rendszerre
*
Kovács Zsolt
Segítség! Felnőttem!
12:45 13:25
*
Bártházi András
Így készült a Weblabor
Károly György Tamás
PHP és Perl - két dudás egy csárdában
13:25 14:55 Szünet, közösségek találkozói
14:55 15:35
*
Papp Győző
PHP Chemotox
*
Nováki Szilárd
A Gomba for PHP fejlesztési környezet
Mocsnik Norbert
Webes alkalmazásfejlesztés PEAR csomagokkal
15:35 16:00
*
Szalai Ferenc Attila
PHP a grid technológiában - egyszerűen és célratörően
*
dr. Baranyai László
Web-szabványok hazai alkalmazásának statisztikai elemzése
16:00 16:40
*
Kolman Nándor
Általános űrlapkezelés
Forstner Bertalan
Elterjedt technológiákra építő webes fejlesztőrendszer
Mocsnik Norbert
Hatékony fejlesztést segítő további PEAR csomagok
16:40 16:55 Szünet
16:55 17:25 Fórum (a hallgatók kérdéseket tehetnek fel)
17:25 18:00 Eredményhirdetés, ajándéksorsolás, zárás