Kiemelt támogatók
Interware Internet Szolgáltató Rt Senorg Hungary Rt. Colossal Rendezvénytechnikai Szolgáltató Kft. G'Roby Élelmiszerdiszkont-hálózat Kiskapu Pentaschool Oktatási Központ International PHP Magazine Sprint Computer Kft. Weblabor

Média támogatók
Fix.TV Hobby Rádió
LevitatorMedia phpHOST
Jó volt, szép volt.

5k netto -- freestyle compo kiírás barkochba galéria

Ha lassan is, de közzé tesszük a 2004-ben, a II. Magyarországi PHP Konferenciával összekötött 5k netto -- freestyle compo helyezettjeit. A tavalyitól eltérően idén némi magyarázatot is fűzünk a kialakult végeredményhez.

„A zsűrinek nehéz dolga volt”

Ezt szokták mondani, és milyen igazuk van! Idén is érkezett legalább annyi nevezés, amennyitől kezdve már nehéz volt az összes contribot rangsorolni. Az zsűritagok értékelésének egységesítésére a következő szempont-rendszert vezettük be:

ötlet

Mennyire eredeti ötletet valósít meg a contrib? Az ötlet alatt nem egyszerűen az újszerűséget, hanem az eredetiséget, a humort, egyszóval minden olyan érzelmi hatást kifejeztünk, amit a többi szakmai kritériumban nem tudtunk volna.

Ez azt is jelenti, hogy ez a részpontszám tükrözte a legtöbb szubjektívitást a zsűritagok részéről, ennek megfelelően az összpontszámban mérsékelt (0,2) súllyal szerepelt.

hasznosság

Az ötlet mellett értékeltük azt is, hogy mennyire hasznos lehet a mindennapokban az adott program, ezzel kompenzálva a "vicces" contribok túlzott térnyerését. „Végül is az élet nem csak játék és mese.” Ennek ellenére ez mégsem vált büntető kategóriává, a weben is megélő és élvezetesen játszható játékok is jó eredménnyel zártak ebben az összevetésben. Ezt is mérsékelt (0,2) súllyal vettük számításba.

funkcionalitás – használhatóság

A kiválasztott problémához mennyire funkciógazdag megvalósítás párosult. Az ötlet hasznossága ellenére lehet, hogy a program igazán mégsem használható (jelentős változtatás vagy kiegészítés nélkül), mert sok minden funkciót nélkülöz, és ez csökkenti a valós életben felhasználás esélyeit, lehetőségeit. Nem ezen a ponton tértünk ki a kód alaposabb vizsgálatára, itt inkább azt becsültük meg, hogy mennyire sikerült kihasználni a 5+5kB-os mérethatárt. Voltak programok, ahol nem a mérethatár maximálisan ki lett használva, ezeknél a funkciók hiányát értelemszerűnek – megalapozottnak – vettük Ellenben ahol az eredeti ötlet nem is tartalmazott többet, de maradt még kiaknázatlan byte-parkoló, ott vártunk volna némi pluszt.

kódolás – kivitelezés

Sajnos, nem volt sok időnk a programok minden apró részletében, PHP, HTML és CSS trükkjében elmerülni. A vizsgált kódokat a PHP codeBeautifier hasznos kis jószággal tettük egy szempillantás alatt emberi fogyasztásra is alkalmassá. A PHP kódok értelmezésében emellett sokat segítettek a mellékelt, részletes leírások – ezeket most meg is köszönjük: – Köszönjük! A pontozásban ezek meglétét vagy hiányát nem jelenítettük meg, hiszen ilyen leírást nem kértünk, azt mindenki a maga elhatározásából küldte be.

Programozási versenyről lévén szó, ez volt a legmarkánsabb (0,35) értékelési szempont.

Az ajándék ló anatómiája

Az alábbi listában az elért helyezések szerinti felsorolást olvashatod. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkit érdekel, hogy a kiírásban emlegetett nagy piros masnival átkötött doboz idén mit rejtegetett nyerteseink számára. Íme!

Első helyzett - Bácsi László: PHP Sokoban
Második helyzett - Túri Gábor: Blog 5k
Harmadik helyzett - Tóth Zoltán: Pre-paid
Közönségdíjas - Lay András: Web statisztika

A képekre kattintva részletesebb információt kaphatsz a kiválasztott programról. Vannak olyan programok, amelyeket egyáltalán nem vagy csak részben lehet weben keresztül tesztelni, ezért most is töltsétek le az összeset, és szaggassatok otthon is!